Thursday, 31 May 2012

Laminator 'berasap'


Saya jarang guna laminator
jadi tak amik cakna sangat la cara nak guna
nak dijadikan cerita, tadi pagi saya pun guna la
bila masuk helaian yang ketiga
biasa dia akan keluar on the other side
tapi ni tak keluar2! (terus off power takut meletop..hahaha..penakut!)
pastu on balik
1 minit tunggu....eh plastik+kertas ni da cair ke? 
tapi tak nampak pun bendasing yang meleleh  bawah laminator nih
tetiba hah amik, kuar asaaaaaaaaappp berkepul2
bau hangit dalam bilik macam ada aktiviti pembakaran
cuak sangat sampai tak ingat nak snap gambar...(sempat lagi tu..:p)
itu la padahnya kalau malas nak buka user manual
buat2 tahu tapi sebenarnya langsung tak tahu
gambar di atas sebenarnya lepas mesin tu da siap dibersihkan..(kobek laminator lak arini..hihi)
cuba kalian perhati dekat tempat kertas masuk tuh
nampak kuning2 roler tu
ha tu kesan plastik terbakar la tu!


okay anak-anak..
meh nak royak sikit..(pada yang tak tahu la)
sebenarnya pada machine itu sendiri dah ada sticker sebagai guideline
untuk tentukan berapa suhu yang sesuai perlu kita guna.. 
(saya tengok b4 guna tadi, tp ingatkan iklan saje2..hikhik)
dats y kena ingat, apa saja benda/perkara yang wujud pasti ada sebab bukan saje2
first thing kena tentukan berapa nilai micron thickness laminating pouch tu
lepas tu rujuk pada sticker kat mesin tu untuk laraskan suhu
jangan main hentam je kononny nak cepat panas supaya cepat siap keja
nanti sejarah tadi akan berulang dekat korang plak..hihihi 


 tadi saya guna suhu 140c untuk ketebalan 100 mic
mahunya mesin tu tak berasap!

5 comments:

OFFICE SUPPLY said...

maaf tumpang iklan...

KAMI MENJUAL KELENGKAPAN DAN PERALATAN PEJABAT SEPERTI MAGNETIC WHITEBOARD, MESIN BINDING, MESIN LAMINATE, ELECTRONIC TYPEWRITER, STAPLER, MESIN SHREDDER, HAILER, TROLLEY DAN LAIN-LAIN.

TIADA CAJ GST.
PENGHANTARAN PERCUMA SEKITAR SELANGOR DAN KUALA LUMPUR.
JAMINAN 2 TAHUN KE ATAS.


UNTUK MENDAPATKAN PERKHIDMATAN DI ATAS SILA HUBUNGI KAMI SEGERA.

DN GLOBAL RESOURCES
Tel: +603-6277 5571
H/P: +6019-393 5571
Email: dnglobal_eng@yahoo.com.my
Facebook: http://www.facebook.com/dnglobal
Website: www.dnglobal.weebly.com

nor adawiyah said...

Mcm mna nk baiki mesin ni apabila berasap?

Yana Nasir said...

Median sy pun bru berasap minggu ni...kes sama suhu tinggi..camne nak baiki ye

Yana Nasir said...

Median sy pun bru berasap minggu ni...kes sama suhu tinggi..camne nak baiki ye

Zalina Mohd said...

Macam mana nak baiki...plastic laminate tu x keluar...cair kat dalam.jdik stuck

Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers