Saturday, 15 June 2013

Jambu arang si hitam legam



I tak tahu la dekat negeri lain panggil apa buah ni. Tapi i diberitahu oleh my mum buah ni dikenali dengan nama Jambu Arang..sesuai dah nama tu, dengan kulitnya hitam bila dah masak ranum.. Rasanya tu sangatla masam, kadang-kadang je jumpa yang masam+manis sikit-sikit..

Kalau la tunjuk dekat budak zaman sekarang I rasa for sure dorang tak kenal.. I pun dah dekat 15 tahun tak tengok buah ni. Dulu ada la sepohon dekat belakang rumah, time tu I darjah 3 tak silap. Terbongkok-bongkok cari buah tu di celah2 daun atas tanah.  Yelam, ater pokoknya tinggi, nak ambil buah tu kena baling dengan batu/ranting kayu, bila dah jatuh bersepah tak tahu ke mana..

Ni yang jadi jumpa balik ni pun sebab seorang staff kat office bawak mai sekolah. Katanya kat rumah mertua dia banyakkkkk...Agaknya buah ni dekat kampungku je yang pupus kot...hihihihi
Mak I pun cakap lamanya tak tengok buah nii..tapi bila i bawak balik takdanya pun dia makan...


5 comments:

amirulyaacob said...

LAMA DAH TAK MAKAN JAMBU ARANG LAST SEKALI ABG MAKAN MASA SEKOLAH RENDAH DULU SEBAB ADA POKOK DIA DEPAN PAGAR SEKOLAH....

secretGarden said...

oooo..kiranya balik sekolah kije abang duk mengutip buah ni la yer? sampai ponteng mengaji?

Menaga Subramaniam said...

Where can I get this fruit? Pls let me know.

Menaga Subramaniam said...

Where can I get this fruit? Pls let me know.

Basri Daud said...

Mana boleh dapat anak pokok jambu arang ni ye?

Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers